מה זה אורטופטיסט\ית ?

אורטופטיקה ( פרושה אופטיקה ישרה) מהווה שטח ברפואת עיניים העוסק בהערכה, מדידות וטיפול בהפרעות במערכת הראיה הדו עינית ובמצבים שונים הקשורים לתנועות עיניים,פזילה , אמבליופיה (עין עצלה) וראיה כפולה בילדים ומבוגרים.
מטרת הטיפול האורטופטי הינו לעזור למטופל להשתמש בנוחיות בשתי עיניו ובמידת האפשר להעניק לו ראיה דו עינית ותחושת עומק.
האורטופטיסט\ית מוסמך במקצועו , ובשילוב עם בדיקת רופא עיניים, מבצעים בדיקת עיניים מקיפה הכוללת טיפות להרחבת האישונים .שניהם מאבחנים את הבעיה הספציפית ומתכננים מהלך טיפולי היכול לכלול : מתן משקפיים , סגירות , פריזמות ,תרגילים וניתוחים.
להלן דוגמא של מספר מצבים בהם טיפול אורטופתי מהווה חלק בלתי נפרד מתכנית הטיפול:
עין עצלה – (אמבליופיה) המטרה לשפר את חדות הראיה בעין העצלה ע"י סגירות של העין הטובה או מתן טיפות. האורטופטיסט עוקב אחר חדות הראיה וממליץ , בשיתוף עם הרופא המטפל , על משך וצורת הטיפול.
פזילה – אבחון פזילה , מדידות והחלטה לגבי טיפול בהתאם לסוג הפזילה. לדוגמא:
פזילה אקומודטיבית - פזילה המתוקנת בחלקה או ברובה על ידי משקפיים רגילים או ביפוקלים.
ראיה כפולה (דיפלופיה) – ראיה כפולה יכולה להופיע במצבים שונים כגון: פעילות יתר או תת פעילות של בלוטת התריס , סכרת , יתר לחץ דם , גידולים במוח , מאורע מוחי ועוד.
ניתן לעזור למטופלים אלו בעזרת התאמת משקפים עם פריזמות ובמקרה הצורך על ידי ניתוחים של השרירים האקסטרה אוקולריים המעורבים בראיה הכפולה.
חולשה של קונורגנציה - נטיה ל"בריחה" של העין החוצה בהסתכלות לקרוב.
במקרים אלו ניתנים למטופל תרגילים אותם ניתן , ברוב המקרים,לבצע בבית באמצעים מינימליים וזאת בהנחיית האורטופטיסט\ית.
יש לציין שהמצאות ממצאים חיוביים בבדיקה אינם הגורם לדיסלקציה או LEARNING DISABILITIES.
בדיקת מיקוד ראיה – מטרת הבדיקה היא לאבחן האם קיימת הפרעה בראיה הדו -עינית הגורמת לקושי (או אי נוחות) בקריאה , כתיבה או העתקה מהלוח. בדיקה זו מהווה חלק מבדיקה אורטופתית מקיפה הכוללת , בין השאר, הרחבת אישונים , בדיקת תשבורת (צורך במשקפיים) ובדיקת קרקעית המבוצעת ע"י רופא עיניים.
נאוה גוטסמן , אורטופטיסטית מוסמכת.
"אסותא השלום" תל אביב.
אופטיקיד מומחים בהתאמת משקפיים לילדים משנת 1994
.