שאלות נפוצות

שאלות נפוצות

רוחק ראייה שכיח בעיקר אצל ילדים. הסיבה לרוחק ראייה הינה הפוכה מזו של קוצר ראייה. כאן העין פשוט קטנה מדי. העדשה שמרכזת את קרני האור לא מצליחה לרכז את התמונה על הרשתית ובמקום זאת נוצרת תמונה מאחורי הרשתית, מחוץ לגלגל העין. 

• כאשר הילד מתחמק מקריאה או כתיבה. 
• כאשר הילד מתלונן על כאבי ראש, המתגברים בזמן קריאה. 
• כאשר מופיעה פזילה של העין פנימה. 
חשוב לזכור – ברוב המקרים ילד הסובל מרוחק ראייה לא יתלונן על קושי בראייה. רק בדיקה בעזרת טיפות עיניים להרחבת האישונים תחשוף את רוחק הראייה.
מהו הטיפול?
הרכבת משקפיים עם עדשות "פלוס" לפני העין.עדשת פלוס גורמת לתמונה לנועה קדימה עד שהיא נופלת על הרשתית. ואז ניתן לראות ברור.

אדם קצר רואי רואה ברור מקרוב אבל לא מסוגל לראות היטב עצמים רחוקים. הסיבה לכך היא בדרך-כלל גודלה של העין. כאשר העין גדולה מדי, קרני האור המתרכזות על ידי העדשה התוך עיינית לא יצרו תמונה ברורה על הרשתית אלא בתוך העין, לפני הרשתית. הרשתית תראה תמונה מטושטשת בלבד. כאשר העצם אותו אנו רואים מתקרב אלינו, תנוע התמונה שלו גם היא אחורה – עד שתגיע למצב בו היא נמצאת על הרשתית ואז העצם נראה בבירור. לכן אדם קצר רואי יראה ברור רק עצמים קרובים אליו.

מתי נחשוד כי קיים קוצר ראייה אצל הילד?

• כאשר הילד מתקרב מאוד אל הטלוויזיה,וטוען שהדמויות בטלוויזיה לא ברורות מספיק.
• כאשר הילד מכווץ את העפעפיים ויוצר מעין "חריץ ראיה" בצפייה ממרחק. 
• כאשר הילד מקרב מאוד את עיניו לדף בזמן כתיבה או קריאה 
• כאשר הילד מתקשה לקרוא מהלוח ומתלונן כי המורה כותבת על הלוח בכתב קטן מידיי ובהתאם מבקש לשבת קרוב ללוח.
• וכמובן... כאשר יש תלונה על קושי לראות עצמים רחוקים.

מהו הטיפול?

הרכבת משקפיים עם עדשות "מינוס" לפני העין. עדשת המינוס גורמת לתמונה לנוע אחורה עד שהיא נופלת על הרשתית, ואז ניתן לראות ברור

לעיתים קיימת סטייה של עין אחת. בעוד עין אחת מסתכלת על חפץ מסוים, העין השנייהמסתכלת בכיוון אחר. מצב זה מכונה פזילה. 
 

כיצד מאבחנים?

• ילד עם פזילה או חשד לפזילה חייב להיבדק ע’‘י רופא עיניים. בדיקה מקצועית מאפשרת אבחון מדויק, איתור גורם אפשרי ומתן טיפול מתאים. יש לבדוק אם לילד יש עין עצלה או האם יש צורך במשקפיים, וכן, הקיים ממצא חולני בעין הדורש טיפול מידי.
• לעיתים קרובות תינוקות מתחת לגיל שנה נראים פוזלים אך למעשה אין להם פזילה והעיניים שלהם מקבילות וישרות. הסיבה לתופעה נובעת ממבנה העפעפיים והפנים אצל תינוקות. לתינוקות יש לעיתים קרובות קפלי עור בשולי העפעף או גשר אף רחב. אלה מסתירים חלק מהעין וגורמים לאשליה אופטית של פזילה. התופעה נראית בעיקר כאשר התינוק מסתכל הצידה, ואז מוסתר חלק ניכר מהעין שלו על ידי קפל העור.

• למה חשוב לטפל בפזילה כמה שיותר מוקדם?
• כאשר עין אחת מסתכלת לכיוון שונה, המוח אצל ילדים בתעלם מהראייה של עין זו. ומאחר ומדובר בילדים צעירים, בגיל שבו מתפתחת הראייה, הרי אי שימוש בעין מונע את ההתפתחות הראייה בעין הפוזלת, ועין זו לא תפתח ראייה טובה, ותישאר עם ראייה חלושה ולקויה. עין כזו נקראת עין עצלה.

 

כיצד מטפלים בפזילה?

פזילה ועין עצלה אינם חולפים מעצמם. הטיפול יעיל יותר ככל שמתחילים אותו בגיל רך יותר-בתקופה בה העין מתפתחת ויכולה לשפר את כושר ראייתה. לאחר בדיקת עיניים יסודית מאבחנים את הפזילה ושאר ממצאי העיניים. במידה וישנה עין עצלה, מקפידים על הטיפול בה, לרוב על ידי משקפיים ורטייה על העין הבריאה, כך מאלצים שימוש בעין העצלה. ישנם מקרי פזילה הנובעים מצורך במשקפיים. במקרים אלה ניתנים משקפיים ויש להקפיד על הרכבתם. מקרי פזילה מסוימים נזקקים לניתוח.

אנשים עם רוחק ראייה קל מצליחים לראות טוב למרות ההפרעה הזאת. הם עושים זאת על ידי כיווץ השריר הפנימי של העין, הגורם לעדשה לרכז את קרני האור חזק יותר, עד שבסופו של דבר היא מצליחה לרכז תמונה ברורה על הרשתית. ואולם אז יכולת להתעורר שלוש בעיות:
1. ברוחק ראייה משמעותי, קשה לשריר הפנימי להיות מכווץ כל הזמן, ועם הזמן מופיעים כאבי ראש, וטשטוש ראייה. 
2. כאשר אדם נורמלי מסתכל על מטרה קרובה, על שריר העין להתכווץ בכדי "לעשות פוקוס" על המטרה הזו. אם השריר כבר מכווץ מראש, לא ניתן או קשה לכווץ אותו יותר ואז יופיע טשטוש ראייה לקרוב. מכאן השם "רוחק ראייה" המרמז על כך שקל יותר לראות מרחוק מאשר מקרוב. 
3. הכיווץ המתמיד של השריר הפנימי של העין יכול לגרום להופעה של פזילה (הטיית אחת העיניים פנימה לכיוון האף). – במיוחד בילדים!!! לכן אצל ילדים חשוב להקפיד על הרכבת משקפיים כדי להימנע מהפזילה שיכולה לגרום לעין עצלה.

באופן אידיאלי, היה רצוי שהעדשה והקרנית של העין, המרכזות את קרני האור, יהיו כדוריות באופן מושלם (בדומה לכדור טניס). ואולם אצל רוב בני האדם, הקרנית והעדשה אינן כדור מושלם אלה פחוסות מעט בציר מסוים (בדומה לצורה של ביצה). כאשר מדובר בעיוות קל בלבד – אין הדבר משפיע על הראייה. ואולם כאשר יש עיוות משמעותי, או צילינדר, נוצרת תמונה מעוותת על הרשתית. את זה ניתן לתקן על ידי עדשת משקפיים שתהיה מעוותת גם היא – אבל בכיוון ההפוך. כך מתבטל העיוות ונוצרת תמונה ברורה על הרשתית.
מתי נחשוד בקיום צילינדר אצל ילד?
• כאשר הילד מתקרב מאוד אל הטלוויזיה, מחשב.
• כאשר הילד מתקרב מאוד את עיניו לדף בזמן כתיבה או קריאה 
• כאשר הילד מתקשה לזהות עצמים קרובים ורחוקים גם יחד. – הסימן המובהק!!!

פעמים רבות הילדים, ובוודאי הפעוטות, אינם מודעים לבעיה בראייה ולכן אינם מתלוננים, ואילו ההורים מניחים שהכל בסדר. בעיות ראייה אצל ילדים ופעוטות אינן פשוטות לזיהוי, בעיקר לעין לא מקצועית, אך קיימים סימנים מקדימים היכולים להעיד על חשש לבעיה ועל הצורך לפנות לבדיקה מקצועית:
1 . פזילה הינה בעיה הנראית לעין ודורשת התייחסות מקצועית. צריך לשים לב בעיקר "לבריחת" העין החוצה או פנימה, כשהפעוט ממקד את מבטו לעבר חפץ או דמות. 
2. כדאי לשים לב לאופן בו הפעוט משחק: האם הוא מקרב חפצים יותר ממרחק סביר מן העיניים? האם הפעוט נתקל בחפצים ובעצמים כגון: קירות, כיסאות, שולחנות וכדומה? כיצד הפעוט מתמודד עם פעילויות הדורשות קשר עין-יד? האם הוא ממקד מבט לעבר פרצופים מוכרים? 

בדיקות העיניים עד גיל שש צריכות להיעשות על ידי רופא עיניים מומחה לטיפול בילדים, שאמור להשתמש בטיפות להרחבת אישונים על מנת לקבוע את המרשם.מומלץ לערוך את בדיקת העיניים הראשונה כבר בגיל חצי שנה, מכיוון שהמערכת הראייתית של הפעוט גמישה יותר לשינויים. כך במידה ומתגלה בעיית ראייה, הטיפול בה הוא בעל סיכויי הצלחה גבוהים יותר. בדיקה שנייה מומלצת בגיל שנתיים–שלוש ולאחר מכן במידה ולא נראית בעיה כלשהי בראייה, בגיל שש - לפני בית הספר. בכדי לשלול בעיות בראייה שיכולות להפריע ללמידה כמו צורך במשקפיים או בעיות במיקוד הראייה.
בהמשך מומלץ לבדוק את חדות הראייה מדי שנה-שנתיים בכדי לוודא כי לא נוצר קוצר ראייה, המופיע בדרך כלל בגילאי העשרה.

שאלה זו מטרידה כל הורה הנדרש לקנות משקפיים עבור ילדו. 
ראשית, לא תמיד הדבר קשה כל כך. לעיתים השיפור בחדות הראייה עם משקפיים הוא כה גדול שקשה לשכנע את הילד לא להרכיב את המשקפים. 
ואולם, לעיתים הילד "לא מתלהב" מהתוספת החדשה לפניו. במקרה כזה אפשר לנסות "מסיבת משקפיים": את המשקפיים מוסרים לילד במסיבה מיוחדת בגן. גוזרים לכל ילדי הגן משקפיים מקרטון, והם לובשים אותם ואז מגישים לילד את המשקפיים האמיתיות שלו ברוב טקס והדר. עובד נהדר.

חשוב לזכור – אם הילד מסרב בכל תוקף ולאורך זמן להרכיב את המשקפיים, יש לבדוק את המרשם שנית. יתכן שהילד צודק, ויש לשפר את המרשם.

לעתים רואים בעיות מסובכות אצל תינוקות - שמחייבות עדשות מגע, אבל בדרך כלל עדשות מגע מומלצות לילדים מגיל 12־‭,13‬ בגלל הקושי לשמור על היגיינה. מכיוון שבנות נחשבות יותר אחראיות - ניתן להמליץ לבנות להשתמש בהן כבר מגיל 9־‭.10‬ מספיק שתוך כדי משחק העדשה נופלת, או שנתפס בה גרגר חול. רק ילד מספיק בוגר יודע לגשת לרחוץ ידיים, להסיר את העדשה, לשטוף אותה בזהירות ולהחזירה לעין .

ההתאמה חייבת להתאים למרשם המשקפים ,למידות הקרנית ,ולאפשר חדות ראיה מקסימאלית.
מומלץ להתחיל ב עדשות מגע חד פעמיות (יומיות) כך שתמיד יש זוג עדשות רזרביות לכל פעילות ספורטיבית \חוג .
בהמשך התהליך לאחר שהילד התקדם והסתדר והוחלט שהוא מספיק אחראי לטיפול בעדשות ניתן להתחיל לרכוש תוכניות מוזלות לעדשות מגע 
ביקורות עם האופטומטריסט המטפל הן דבר חשוב ביותר בתחילת הדרך כדי לוודא שהכל מתנהל כשורה.

מהם קרני השמש המזיקות?

קרני השמש המזיקות הן קרני ה- UV. רוב קרני ה-UV נחסמים על ידי שכבת האוזון, ואולם חלק מקרני ה- UV מצליחות להגיע אלינו ויכולות לגרום לנזק.

מה הנזק שיכול להיגרם בעין על ידי קרני ה- UV?
קרני ה- UV יכולות לגרום גם לנזק מיידי וגם לנזק מתמשך.
חשיפה רבה לשמש ביום חם יכולה לגרום לכוויה בעין המתבטאת באודם, גירוי וכאב. הבטה ממושכת בשמש יכולה לגרום לכוויה ברשתית העין ולפגיעה חמורה בראייה, עד לעיוורון.
חשיפה ממושכת לשמש במשך שנים יכולה לגרום למספר מחלות כמו היווצרות קרום על גבי העין (פטריגיום), האצת היווצרות קטרקט ואף ניוון של רשתית העין.

אם ילדי אינו מתלונן על הפרעה מקרני השמש. מדוע עלי לתת לו משקפי שמש?
ילדים חשופים לקרני השמש במשך מספר שעות רב יותר כל יום, בזמן המשחק מחוץ לבית. ילדים גם אינם מודעים לסכנת השמש ואינם נזהרים מחשיפה. לכן חשוב להגן עליהם מנזקי השמש.

האם אין זה מספיק לחבוש כובע בשמש?

כולנו דואגים לתת לילדינו כובע בימים חמים. ואולם כובע חוסם רק כ- 10% מקרינת ה- UV המגיעה לעין. משקפי שמש טובות יחסמו 90-100% !

איך נבחר משקפי שמש מתאימות לילדים?

משקפיים הנושאים את התווית " UV 400 " הינן טובות יותר משום שהן חוסמות את כל קרינת ה- UV שמגיע לכדור הארץ. כיוון שילדינו הינם פעילים ואנרגטיים, יש צורך במשקפיים שיעמדו בתלאות היום יום ולא יתפרקו.

האם ישנן עדשות מיוחדות המומלצות במיוחד?

ניתן לרכוש משקפי שמש פולאריות המונעות סנוור המוחזר אל העין מעצמים מבריקים. ישנן גם עדשות המצופות בציפוי המגן מפני שריטות. עדשות אחרות עשויות מחומר הנקרא "פולי קרבונט". זהו חומר מיוחד העמיד בפני שבר. הוא מגן על העין בזמן משחק מפני גופים היכולים לעוף אל עיינו של הילד. כך אנו מגנים על העין בהגנה כפולה.

מחקרים רבים מצביעים על קשר הדוק בין קריאה ממושכת לבין התפתחות קוצר ראיה. קריאה בתנאים לא נכונים עלולה לפגוע בחוש הראיה ואף לעלות את המספר שלנו. הינה כמה טיפים לקריאה נכונה ובריאה, מבלי לפגוע בחוש הראיה:

1. סוג התאורה
מומלץ לקרוא בתנאי תאורה אופטימאליים. תאורה אופטימאלית מתאפיינת בתאורה הדומה ככל האפשר לתאורה טבעית של אור יום. כלומר מומלץ לא להשתמש בנורות ניאון, נורות בעלות אור נמוך מדי או נורות מסנוורות.

2. מיקום התאורה
מומלץ למקם את המנורה מאחורי הקורא, או מעליו. על מנת שלא ליצור סנוור מחד ולא ליצור צל על חומר הקריאה מאידך.

3. הפסקות בקריאה
מומלץ כל 30-45 דקות של קריאה רצופה לעשות הפסקות בקריאה למשך מספר דקות. במהלך ההפסקה ניתן לעצום את העיניים ולכסותן עם כפות הידיים על מנת להרגיען. לאחר פקיחת העיניים מומלץ למקד את המבט אל עבר אובייקט מרוחק, על מנת ל"שחרר" ולהרפות את שרירי העיניים.

4. מצמוצים
ישנה נטייה "לשכוח" למצמץ במהלך הקריאה, דבר הגורם להתייבשות העיניים וכתוצאה מכך לטשטוש ראיה, צריבה בעיניים, עייפות ועוד. בכדי להפחית את התופעות הללו, כדאי להגביר את המצמוץ באופן מודע ולהגיע לקצב שבו אנו ממצמצים כאשר איננו קוראים. כלומר, בערך 12-15 מצמוצים בדקה.

5. בדיקת ראייה
יש לוודא שהראיה לקרוב תקינה - אם אינכם בטוחים, כדאי שתיגשו לבדיקת ראיה. כמו כן, במידה וכבר מרכיבים משקפיים במיוחד לקריאה, יש להיבדק על ידי אופטומטריסט לפחות פעם בשנה באופן קבוע.

למרות מחקר אינטנסיבי, לא הוכח כי קרינת הטלויזיה או מסך המחשב מזיקה לעיניים. עוצמת הקרינה הנפלטת מן המסך היא קטנה מאוד, ולכן גם כאשר הילד יושב קרוב לטלוויזיה כנראה שאין נזק.

חוץ מספרים וחוברות לימוד, הילדים של היום גם יושבים מול מחשב שעות רבות. עם החופש בקבלת אינפורמציה כתוצאה מהאינטרנט, ילדינו מקבלים גם מחלות שונות הקשורות לראיה, לריכוז ממושך של העיניים ולישיבה ארוכת הטווח.

מומחי מותג טיפות העיניים "ויזין" מסבירים כי ישנן מספר דרכים להקלת תופעות הלוואי הלא נעימות של עבודה מול המחשב: ראשית, יש לצמצם את זמן השהייה הרצוף מול המחשב. יש לתת לעיניים מנוחה מהמסך כל 50-60 דקות בערך.

בזמן הישיבה מול המחשב מספר המצמוצים בדקה בממוצע הינו ארבע במקום כ-15 המקובלים. בעיקרון, זה לא בעיה, אך זה כאמור, גורם לאדמומיות בעיניים ולאי זרימה נדרשת של הנוזלים בקדמת העין, לכן, מנוחות קצרות בזמן העבודה הן ממש הכרחיות.

אם יש תחושה של גירוי ו/או אדמומיות, ניתן להשתמש בטיפות עיניים להקלה על צריבה, עקצוץ, גירוי, אדמומיות ואלרגיה בעיניים. חשוב להקפיד על טיפול בהתאם למקור הגירוי: האם הגירוי הוא כתוצאה מגירוי או אימוץ העין יתר על המידה, ניתן להשתמש בטיפות מתאימות להקלה על גירוי ואדמומיות בעיניים. אם הוא כתוצאה מאלרגיה, ניתן להשתמש בטיפות עיניים להקלה בסימפטומים הנגרמים מאלרגנים שונים, כגון: עשן, אבקנים ואבק. אפשר גם לעשות תרגילי עיניים שונים להפגת העייפות מהעיניים. להלן מספר תרגילים כאלו:

1.יש לבצע תנועות עיניים מלמטה למעלה ולצדדים (חמש-שבע פעמים בכל פעם שמבצעים את התרגיל)
2. ביצוע תנועות עיניים בצורת ספרת "שמונה" (חמש פעמים(
3.ביום בהיר מומלץ לעמוד ליד חלון, מול השמש, ולעצום עיניים.
4. ביצוע תרגיל "פרפר"- כלומר, להעביר מבט מלמטה מהצד השמאלי למעלה לצד הימני למעלה לצד השמאלי (חמש-שבע חזרות ולאחר מכן לשנות כיוון(

וטיפ אחרון לסיום: על מנת לשמור על בריאות העיניים יש לאכול בהתאם. חשוב לכלול בתפריט היומי ירקות ופירות כתומים וצהובים בעלי ויטמין A , הם מאד חשובים ומועילים לראיה