הכל על עדשות מגע

רוברטו אבן שושן 8,084
עדשות מגע

בתחילת המאה ה -20 היו רק עדשות מגע סקלריות העשויות מזכוכית מאוחר יותר, עם התפתחות הפלסטיק, יצרו גם עדשות מגע,בשלב הבא בערך במחצית המאה (PMMA)סקלריות העשויות מפלסטיק קורנאליות. התקדמותPMMAפותחו גם עדשות מגע גדולה זו אפשרה את חשיפתן של עדשות המגע לציבור הרחב והעמקת המחקר בתחום. 'התפתחות עדשות המגע הרכות בסוף שנות השישים ע"י פרופ אוטו ויכטרלה, הייתה הפריצה הגדולה ביותר בתחום שהובילה לשימוש של כ – 80 מיליון איש בעדשות מגע כיום. אם נאמר שהעדשה הקורניאלית היא זו שהחלה את הפך בתחום עדשות המגע, המצאת העדשה הרכה נתנה לו את הדחיפה לממדים שאיש לא העז לחלום. במהלך שלושים השנים האחרונות חלה התפתחות מואצת בתחום חומרי הייצור, טכניקות התאמה, סוגי העדשות השונים, פתרונות לטיפול נכון ומחקר אינטנסיבי להבנה טובה יותר של המערכת עדשה - עין. כיום, אנו נמצאים בעצומו של מהפך חדש לפתרון בעיות התישבורת (רפרקציה) של העין:

ניתוחי הלייזר. לעניות דעתי, ההשלכות שיהיו לכך על עדשות המגע יהיו זהות לאלו שהיו לעדשות המגע על המשקפיים - הן לא תעלמנה, אלא תופצנה יותר ככל שישתפרו חומרי הגלם שיאפשרו את הרכבת העדשות לשימוש מתמשך או שימוש נרחב יותר בעדשות חד-פעמיות, וככל שאנו נבין יותר בעיות כגון יובש בעיניים או סיבוכים אחרים בהרכבת עדשות המגע ודרך הטיפול בהן. בהסתכלות 40 שנה אחורנית, כשרק התחלתי להתאים עדשות מגע וכשהחומר היחיד שבשימוש היה PMMA, לא חלמתי שיום אחד אוכל להתאים עדשות קשות נושמות ורכות, ספריות וטוריות, עדשות מיוחדות לקרטוקונוס, כולל רכות(!!), דו-מוקדיות, עדשות לשימוש במשך 3 חודשים, חודשיים, חודש, שבועיים, שבוע ואפילו חד יומיות, עדשות שניתן לישון איתן שבוע או חודש, עדשות המשנות את צבע העיניים או עדשות שמצויר עליהן $ או סימנים אחרים... עם המגוון הרחב של עדשות מגע הקיים כיום, בחירתי הראשונה בעדשות מגע לצעירים תהיה ה - RGP על מנת לנסות להגביל את התפתחות המיופיה, ומאחר והם פציינטים מצוינים עם המון מוטיבציה. לבני ה- 30 - 20 לעומת זאת, אבחר בשיטת ההחלפה התכופה או עדשות רכות חד יומיות שיספקו להם תוצאות מיידיות ונוחות. התקדמות בטכניקות ובייצור עדשות פרסביוטים (אנשים מעל גל 40) שהרכיבו עדשות מגע במשך שנים רבות, מתעבים את הרעיון לחזור למשקפים, גם אם באופן חלקי בלבד. וכך טכניקת ה MONOVISION- , טכניקה שבאמצעותה מתבצע תיקון לראייה למרחק עין
הדומיננטית ולראייה לקריאה בעין הפחות דומיננטית, מאפשרת להם עוד כמה שנים "להרגיש צעירים". בשנים האחרונות התפתחו מאוד העדשות הדו-מוקדיות והרב-מוקדיות וכעת ניתן, ברוב המקרים, להתאים את סוג העדשה שמאפשר לפרסביופים פתרון פשרני מעט אך מתקבל להמשך
הרכבת עדשות מגע. החידוש האחרון התחום זה הוא עדשות מגע רב-מוקדיות עם תיקון אסטיגמטיזם, שמאפשרת להמשיך להרכיב עדשות מגע רכות ללא התפשרות על שמירת האקומודציה או על אחידות הקרנית. קרטוקונוס (KERATOCONUS)- מחלת קרנית הפוגעת בחדות הראייה, היוותה את הסיבה העיקרית להופעת עדשות מגע. במאה השנים האחרונות התאפשר לסובלים מבעיה זו לשפר את ראייתם בהעדר כל פתרון אחר. פתרון זה לא היה קל להם, אך גם ברירה אחרת לא הייתה להם, ובסופו של דבר זה עבד. עם הופעת ה- TOPOGRAPHY CORNEAL התחלנו להבין טוב יותר את הקרנית הקרטוקונית, ומספר סוגי עדשות מיוחדות הופיעו בשוק. התוספת האחרונה הנה עדשת מגע רכה בעלת מרכז עבה יותר, הנותנת את האפשרות לתקון אסטיגמטיזם, תוצאות מצוינות במקרים של קרטוקונוס מתון בשלבים התחלתיים וראייה סבירה במקרים חריפים. כאמור, כיום קיימות גם עדשות חד-פעמיות FREQUENT REPLACEMENT LENSES)) לתחלופה תקופתית החל מפרק זמן של שבוע אחד ועד מספר חודשים, בהתאם להמלצות היצרן או הוראות האופטומטריסט. מודליות זו קטעה בצורה דרסטית סיבוכים בעדשות מגע שהו ידועים במשך שנים ונגרמו בעיקר מתהליך התיישנות של העדשה (תגובות מנוגדות), זיהומים, משקעים, טיפול לא נכון וכו'. והמילה האחרונה - עדשות מגע רכות אולטימטיביות - הן אלו שזורקים בערב, ללא כל צורך בתמיסות ובטיפולים. המטופלים אוהבים את הרעיון של הרכבת עדשות במשך שבוע שלם או אפילו חודש, כולל בשעות השינה, ללא כל צורך בתמיסות או טיפול כלשהו. אנו אנשי המקצוע, מאוהבים בהן פחות, בשל התגובות האפשריות, ובייחוד, כיב קורנאלי. מודליות זו הייתה ידועה לנו כבר מתחילת שנות ה- 80 של המאה ה- 20 , כאשר ניתן אישור לשימוש העדשות במשך 30 יום במקרים של אפקיה. מאוחר יותר השימוש למטרות קוסמטיות אושר ע"י ה - FDA , אך מהר מאוד למדנו את כל החסרונות הנובעים מבעיות משמעותיות בבריאות העיניים, כגון היפוקסיה, זיהומים, דלקות וכו'. עם העשרת הידע, התאמת הבעייתיות הלכו ופחתו.
לאחרונה הופיעו בשוק גם עדשות מגע עם 40 DK (עבירות חמצן גבוהה) שבוודאי יעוררו עניין באפשרות זו ובמידה והעדשות הרכות עם הסיליקון יפחיתו את הסיבוכים ובטיחות העדשות תשתפר.
לא ניתן לסיים סקירה זו ללא מבט על התקדמות בניתוחי התישבורת, החל
מ RADIAL KERATOTOMY) RK) ועד LASIK, הנוהל החדש שדומה כי נתן קפיצה רצינית
קדימה בתחום הניתוחי של אמטרופית.
אך האם ראינו את ההתפתחות הסופית בתחום? או שבעוד מספר שנים נראה נוהל חדש ובטוח
יותר? ומה בקשר לאפשרויות של טיפול רפואי או גנטי במיופיה, קוצר ראייה.
מההיבט הזה של האורתוקרטולוגיה, שיטה שתאפשר שליטה על המיופיה והפחתתה, שאיננה
פולשנית ושמבוססת על דרך מיוחדת להתאמת עדשות RGP, יכולה להיות התשובה לניתוחי
התשבורת. הריון מאחורי שיטה כזו הוא לשנות את קימור הקרנית ע"י השטחתה (באותו
האופן שעושים את זה בניתוחי הלייזר) ובכך להפחית את עוצמת הכוח הנדרש.
רעיון האורתוקרטולוגיה נולד לפני כ- 40 שנה, כשרק עדשות PMMA היו בנמצא,
והיפוקסיה והצורך בהרכבת עדשות מגע במהלך השינה היו גורמים העיקריים לכישלונו.
כיום, עם השימוש בחומרים חדשים וחדירי חמצן, ועם השימוש בטופוגרפיות הקרנית ככלי
לסיוע בהחלטה לגבי ההתאמה האופטימלית, אנו נמצאים במצב טוב הרבה יותר לחזרה
לרעיון המקורי, ומסוגלים לספק תוצאות טובות הרבה יותר.

בהתאמת עדשות המגע , אמורים לתת תשובה לכל דיכפין המבקש את שרותינו.
כמעט בכל שנה אנו נחשפים להמצאות חדשות, תוכניות משופרות, טכניקות טובות יותר.
עלינו למצוא את הדרך לדרוש מכל אחד ואחד מאתנו את הזמן להיחשף לשיפורים במקצוענו,
לטובת כל אלה שהם בעצם הסיבה לעבודתנו - המטופלים.
התאמת עדשות המגע הפכה להתמחות בתוך מקצוע האופטומטריה.
היא דורשת הכנות טובות יותר, ידע רב יותר בתחומים הקשורים ותוכנית לימודים מקיפה
יותר המשולבת עם עבודה מעשית. בעולם זה של התמחויות, בצורה דומה לאופטומטריה
גריאטרית ופדיאטרית, המשויכות לקבוצה ספציפית. יש לנו גם הקונטקטולוגיה, החובקת
קבוצה גדולה מאוד של מטופלים, החל בילדים וכלה בפרסביופים מבוגרים. כל אחד
ובעיותיו הוא. ואנו, האופטומטריסטים המתמחים
ומה צופן לנו בחובו העתיד?
עדשות ה - RGP יישארו עדיים כפתרון מאוד ספציפי לבעיות ספציפיות, אולם אנו צפויים
להשתמש בחומרים שיהיו נוחים יותר בתחילת ההרכבה ועם הרטבה יעילה יותר של פני
העדשה. השימוש בעדשות רכות יהיה נרחב יותר, ולתקופות ממושכות יותר של עד חודשיים
ללא הוצאתן, יחד עם ראייה טובה הרבה יותר, המתאפשרת אגב,גם עם העדשות של היום.
האפשרות השניה תהיה עדשות חד-יומיות משופרות מבחינת איכות הראייה איתן.
מטופלים פרסביופים יפנו לעדשות רב-מוקדיות המאפשרות ראייה חדה למרחק ולקרוב באותה
מידה, כמו העדשות המונופוקליות כיום.
בשל ה BIOCOMPATIBILITY- של החומרים עם עבירות גבוהה, חדות אופטית של עדשות RGP
והנוחות של עדשות מגע רכות, עתידן של עדשות המגע נראה זוהר מתמיד עם תחילת המילניום.

אופטיקיד מומחים בהתאמת משקפיים ועדשות מגע לילדים משנת 1994